Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадна тайната на осиновяването

Снимка: БТА

Улеснява се процедурата, по която осиновеният може да получи достъп до информация за своя произход и биологичните си родители. Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Семейния кодекс.

Одобрено е също създаването на Национална информационна система за пълно осиновяване, в която чрез единна електронна платформа ще бъдат вписани кандидатите за осиновители.

Тайната на осиновяването отпадна със 139 гласа "за". Осиновени и осиновители ще могат с решение на съда да разберат произхода. Отпада досегашното изискване на закона това да може да се случва само при важни обстоятелства.

В емоционално слово от парламентарната трибуна един от вносителите на законопроекта депутатът от ПП-ДБ Христо Петров заяви:

"Има ли по-важно да знаеш откъде произлизаш и защо трябва да си болен за да знаеш коя е майка ти и кой е баща ти? Имаме историческия шанс да дадем на тези хора справедливостта, която очакват през целия си живот. Моля ви всички ние днес да се обединим и премахнем проклетите важни обстоятелства".

Депутатите спориха коя да е възрастта, от която осиновените могат да поискат да научат истината за биологичните си родители - дали да е 18, когато навършат пълнолетие, или 21, когато според Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС ще са по-зрели.

Премахват се регионалните регистри и се създава Единна електронна платформа за кандидатстване за пълно осиновяване, като част от Национална информационна система към Социалното министерство. В платформата ще се дава цялата информация за детето в доклад по образец.

От "Възраждане" поискаха да има ясно разписани критерии за кандидатстващите за осиновители.

Отговорът на друг от вносителите - Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, която е осиновител.

"Разбира се, че националната информационна система ще съдържа информация за всички, които са кандидат-осиновители. Това е повече от ясно, защото целта на тази система е именно да се направи най-добрия подбор за семейство, в което да бъде осиновено детето, а не може да става и дума за чужденци в тази система, защото системата за международно осиновяване се намира в Министерство на правосъдието и тя не е обект на тези текстове. Говорим за Националната система за националното осиновяване, което се организира от Министерство на труда и социалната политика".

По време на дискусията още една депутатка от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева призна, че е осиновила дете.

"Тука отново говорим за човешкия фактор. Но истината е, че няма как без тези курсове и това обучение и без подкрепа на държавата. Аз имам личен опит от такъв курс. Защото аз съм осиновител. И трябва да ви кажа, че лично аз - беше по времето на Covid - бях впечатлена от професионализма. Получих отговори на въпросите, които имах".
 
 С цел защита интересите на децата в случаите, в които те са изоставени, а биологичното семейство не се интересува от тях и в същото време не дава разрешение за осиновяването им, се дава възможност на съда да се произнесе за причините за неуспешна реинтеграция и чрез съдебно решение те да получат шанс да попаднат в семейна среда.

Въвежда се забрана за сключване на брак преди навършване на пълнолетие. Цвета Рангелова от  "Възраждане" настоя да се запази досегашната разпоредба това да е възможно с решение на съда и съгласие на родителите:

"По никой начин това, че ще препятстваме възможността млада жена, ненавършила пълнолетие, да сключи граждански брак с бащата на дедето си, няма да преустанови нито ...нито са мерки, които да въздействат върху определена група, етнос, който води рано полов живот, отпада от училище. Напротив, така ще създадем само по-голяма социална група, която ще се води самотни майки и ще получават социални помощи на гърба на данъкоплатеца".

 Урежда се учредяването на настойничество и попечителство на деца-бежанци, намиращи се на територията на България.

Преди това депутатите решиха от 1 януари да спрат от продажба ароматнтите добавки във всички тютюневи изделия, в това число и нагреваемите тютюневи изделия.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Турция прекъсна търговията с Израел заради войната в Газа

Турция прекъсна всякаква търговия с Израел като наказателна мярка срещу Тел Авив заради войната в Ивицата Газа, при която са загинали над 34 хиляди палестинци, съобщава държавната телевизия Те Ер Те. Турското министерство на търговията обяви, че мерките ще бъдат в сила, докато Израел позволи "непрекъснат и достатъчен поток"  от хуманитарна..

публикувано на 03.05.24 в 08:10

Задържани демонстранти против закона "за чуждестранните агенти" в Грузия

В Грузия хиляди демонстранти блокираха снощи Площада на героите в столицата Тбилиси при протестите срещу закона за "чуждестранните агенти".  Има арестувани, предава Ройтерс. Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта, смятан за подобен на руския закон. Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за..

публикувано на 03.05.24 в 08:03

Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за постигането на справедлив мир в Украйна. По време на визита в Киев британският министър на външните работи Дейвид Камерън обеща най-големия пакет с помощи от Великобритания досега. Зеленски каза, че официални..

публикувано на 03.05.24 в 07:52

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят..

публикувано на 03.05.24 в 07:44

Предупреждение за силен дъжд, на места придружен с гръмотевици

Предупреждение за опасно време е обявено за почти цялата страна. В Югозападна България действа оранжев код за силен дъжд, придружен с гръмотевици. В планинските райони валежите ще са значителни. Има условия и за градушки, информират от Националния институт по метеорология и хидрология.

публикувано на 03.05.24 в 07:31
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Свободата на медиите не е избор, а необходимост

Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на пресата и свободата на словото. Свободата на медиите не е избор, а необходимост, подчерта в тази връзка генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По данни на ЮНЕСКО през изминалите 15 години е имало 750 атаки срещу..

публикувано на 03.05.24 в 04:25
Имениците ще почерпят с традиционния козунак и великденски яйца.

Свищовското село Горна Студена организира празник на козунака и шареното яйце

В свищовското село Горна Студена днес за първи път ще се проведе празник на козунака и шареното яйце. В двора на военния музей, където е била главната квартира на Руската дунавска армия, кулинарното и певческото си майсторство ще представят 12 села от региона. От 9:00 часа в двора на военния музей в Горна Студена майсторките от региона ще..

публикувано на 03.05.24 в 04:11