22 партии и 7 коалиции искат да се явят на парламентарните избори

Отказана е регистрация на "Българско лято" заради липса на удостоверение за актуална банкова сметка

Общо 22 партии са се регистрирали в ЦИК за изборите на 14 ноември, от тях само една е получила отказ. От тези 22 - 10 партии са се регистрирали за изборите за Народно събрание, 12 партии - и за изборите за НС, и за президентските.

Отказът за регистрация е на "Българско лято" заради липса на удостоверение за актуална банкова сметка.

7 коалиции са подали документи за изборите. От тях 5 за президентските избори и всички 7 коалиции за парламентарните избори.

Това съобщи на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

"Вчера приключи регистрацията на партии и коалиции и за двата вида избори. Към настоящи момент имаме само един отказ от регистрация - на ПП "Гражданска платформа Българско лято". Регистрирани са за изборите за Народно събрание само 10 партии, 12 партии са регистрирани и за двата вида избори. От коалициите имаме регистрирани 2 формации само в изборите за Народно събрание и 5 броя формации в изборите за президент и вицепрезидент. В момента тече регистрацията на инициативните комитети за издигане на кандидати за участие ви изборите за президент и вицепрезидент. До момента са подадени документите на 2 инициативни комитета. Все още решение за регистрация", допълни още Матева.

"Обсъждаме в ЦИК да бъде обявена нова обществена поръчка за доставка на допълнителни устройства. Обществената поръчка, която беше обявена за доставка на 1600 устройства, беше прекратена, тъй като и двете подадени оферти надвишаваха максималната прогнозна стойност, обявена по поръчката. Обсъждаме в ЦИК да бъде обявена нова обществена поръчка за доставка на допълнителни устройства. В момента обсъждаме и не сме взели решения дали да бъдат отново 1600 или да закупим малко повече с оглед обстоятелството, както прогнозират социолози и политолози, да има по-висока избирателна активност", каза Росица Матева.

"671 секции може да бъдат разкрити в 67 държави. От днес ще се подават заявления от българите в чужбина. Може и да не се наложи да купуваме толкова много флаш памети", заяви Цветозар Томов.

https://www.facebook.com/cikbg/videos/389614962722700
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика