Публична демонстрация на гласуване с машина сред случайни граждани бе показана днес на няколко места в столицата. Машините за вота вече са избрани, те са над 7000 и ще има такава във всяка секция с над 300 гласоподаватели.

Румяна Дечева, зам.-председател на Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ОС към ЦИК), показа и обясни как става машинното гласуване: В три стъпки.

Във всяка секция с машина за гласуване ще има три чип карти. При желание на гласоподавател да гласува по този начин, той показва личната си карта на член на ИК, след което получава карта.

Картата се вкарва в машината, като тя трябва да има надпис, че може да стартира гласуване. На екрана в три страници излизат партиите с номерата им отляво, като вдясно са показани и преференциалните гласове с имената на народните представители. Ако вашата партия я няма на първата страница, преминавате на следваща, докато я откриете.

След направения избор ви се показва за коя партия и кой преференциален глас сте пуснали, в случай че сте го направили.

ЦИК: Гласуването на машини не е по-трудно от работата с банкомат

ЦИК: Гласуването на машини не е по-трудно от работата с банкомат

Хората да не се притесняват да гласуват - в магазина не били по-защитени

Ако сте съгласни, че това е изборът ви, избирате опция "приключи" и машината ви принтира малка хартийка, която трябва да сгънете на две и да пуснете в кутията в секцията.

Машината дава и вариант, ако сте направили грешка и това не е вашият вот - можете да се върнете да назад и да я поправите и тогава да натиснете "гласуване".

Има и още една опция, ако не сте се върнали в процеса на гласуване, а видите, че имате грешен избор на хартийката, имате право да върнете и хартийката, но без да я пускате в кутията. Фишът трябва да бъде описан от члена на комисията, а вие да се върнете да гласувате отново.

Трите карти пък в секция са необходими за трима поредни гласоподаватели. След всеки вот членовете на СИК зареждат отново картата за следващите. Според Дечева така в една секция могат да гласуват много повече хора.

Машините за гласуване стават държавни след изборите

Машините за гласуване стават държавни след изборите

Мая Манолова пита кой охранява машините сега

Какво се случва, ако върне машината бюлетина - членовете на избирателната в края на деня я изкарват от машината и я нулират.

Ако поради грешка или повреда хартиеното копие на бюлетината не се отпечата, машината автоматично ще генерира резервно копие. Физическото копие ще бъде отпечатано след отстраняване на проблема.

Машината съхранява електронни резултати в двете флашпамети, от които се обобщават резултатите. Този файл се подписва със сертификата на картата на служител на СИК. След като бъде подписан, файлът е готов за консолидация. След като гласуването приключи, машината генерира финален отчет, както в електронна, така и в печатна форма, отчетът се съхранява в двете флашпамети. Криптираните гласове се съхраняват на случаен принцип в двете флашпамети, които по време на изборите непрекъснато се синхронизират.